10 reguli de buna convietuire la bloc
„Nu poate exista o comunitate fara un simt si o practica a responsabilitatii”
(Zygmund Barman)
Toti cei care aleg sa inchirieze un apartament la blog stiu ca odata cu mutarea in noua locuinta apare inevitabil si integrarea intr-o noua comunitate, fapt care implica o serie de obligatii si drepturi. Inca de la inceput, convietuirea la bloc trebuie sa se bazeze pe valori precum respectul, responsabilitatea, solidaritatea, dar si dorinta de cooperare intre locatari. Adoptarea acestor valori favorizeaza simtul apartenentei fiecarui locatar la comunitate si dezvoltarea unei relatii armonioase si lipsite de incidente. Din acest motiv am alcatuit un top al celor mai importante zece regului de convietuire la bloc, bazate pe o atitudine respectuoasa fata de intimitatea celorlalti.
- Respecta orarul de liniste. Este foarte important ca orele destinate odihnei sa nu fie perturbate de muzica data la maximum sau alte activitati care implica zgomote puternice si care ar putea deranja vecinii.
- Recicleaza, recicleaza, recicleaza. Pe langa faptul ca ajuti mediul, aceasta activitate da dovada de un simt al responsabilitatii dezvoltat, fiind un exemplu pentru cei din jur.
- Gunoiul se arunca doar in spatiul apecial amenajat. O regula pe care o invatam inca de cand suntem mici, pentru pastrarea curateniei si a igienei in spatiile comune, gunoiul trebuie depozitat doar in spatiile amenajate.
- Mucurile de tigari si ambalajele nu se arunca pe geam, ci in spatiile special amenajate. Un muc de tigare care nu a fost bine stins si aruncat apoi la intamplare poate provoca un incendiu, care poate pune in pericol siguranta locatarilor.
- Fumatul este interzis pe holurile blocului. De spatiile comune trebuie sa beneficieze in egala masura toti locatarii blocului, iar printre acestia sunt si nefumatori, copii sau femei insarcinate. In plus este total intezis fumatul in cadrul incintelor, pentru a preveni riscul incendiilor.
- Foloseste utilitatile comune lasandu-le si celorlalti posibilitatea de a le folosi in acelasi timp. Stabiliti impreuna un program pentru ca toti locatarii sa beneficieze de aceste utilitati, fara a exista mici discriminari.
- Facilitatile comune sunt disponibile exclusiv chiriasilor. Este total interzis persoanelor straine, care nu locuiesc in complex, sa utilizeze facilitatile comune, precum sala de fitness sau spalatoria.
- Nu depozita lucruri pe holul blocului. Holul blocului este un spatiu comun, care nu poate fi blocat de obiecte personale si nici nu poate fi folosit ca o proprietate particulara.
- Pastreaza curatenia in bloc. Cu cat avem grija sa pastram curatenia in spatiile comune pe care le folosim, cu atat acestea vor fi mai curate si mai primitoare.
- Fii respectuos cu vecinii tai. Unul dintre factorii care faciliteaza convietuirea este atitudinea respectuoasa pe care fiecare locatar trebuie sa o aiba fata de comunitate.